Υποστήριξη 19 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για ανάπτυξη δικτύων υψηλής ταχύτητας Fibre to the Home της Epic στην Κύπρο.

Δημοσιεύτηκε στις: 02/04/2021

Η επέκταση του δικτύου για τη βελτίωση της πρόσβασης στο ευρυζωνικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας της Epic στην Κύπρο θα επιταχυνθεί χάρη στη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ύψους 19 εκατ. ευρώ, η οποία επιβεβαιώθηκε σήμερα.

Η νέα επένδυση θα υποστηρίξει την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών 1.600 χιλιομέτρων στο πλαίσιο της ανάπτυξης ενός ευρυζωνικού δικτύου πολύ υψηλής χωρητικότητας στην Κύπρο από την Epic. Η τεχνολογία Fibre to the Home (FTTH) θα επιτρέψει την πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες Gigabit και θα συνδέσει πόλεις και αγροτικές περιοχές.

Η πρώτη υποστήριξη της ΕΤΕπ προς την Epic Ltd. συμφωνήθηκε επισήμως από τον Θάνο Χρονόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Epic, τον Martin Peronnet, Διευθύνοντα Σύμβουλο της μητρικής εταιρείας Monaco Telecom και τη Lilyana Pavlova, Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, υπεύθυνη για δανειοδοτικές πράξεις στην Κύπρο. Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, Υπουργός Οικονομικών και Κυβερνήτης της ΕΤΕπ, και ο Κυριάκος Κόκκινος, Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, παρακολούθησαν την διαδικτυακή ανακοίνωση.

«Τα προηγμένα δίκτυα αποτελούν αναπόσπαστο δομικό στοιχείου του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΕΕ και βασικό πυλώνα ανάκαμψης, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ταχεία ανάπτυξη δικτύων ινών και 5G αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για τα επόμενα χρόνια, ως καθοριστικός πυλώνας ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας και κινητήριος μοχλός ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την EIB, αλλά και να συγχαρώ τόσο την EIB όσο και την Epic για την από κοινού ανάληψη αυτής της εξαιρετικά σημαντικής πρωτοβουλίας που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ευρυζωνικής συνδεσιμότητας ολόκληρη την Κύπρο. Η μακροχρόνια δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Κύπρο έχει συμβάλει καταλυτικά και είμαι βέβαιος πως θα συνεχίσει να συμβάλλει στην προώθηση μίας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, καθώς και στη διαμόρφωση ενός ευέλικτου περιβάλλοντος που να επιταχύνει μια επιτυχημένη ψηφιακή και πράσινη μετάβαση», δήλωσε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκου Κόκκινου.

«Βλέπουμε την εταιρεία μας ως καταλύτη για την αλλαγή και την ανάπτυξη. Η τεχνολογία FTTH που αναπτύσσουμε πρόκειται να αναδιαμορφώσει ριζικά την ψηφιακή εμπειρία των κυπριακών νοικοκυριών και επιχειρήσεων και να επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη παρέχοντας νέες ευκαιρίες για καινοτομία και παραγωγικότητα. Φιλοδοξία μας είναι να εισαγάγουμε και να οδηγήσουμε την Κύπρο στην εποχή του gigabit παρέχοντας ασύγκριτες ταχύτητες συνδέσεων οπτικών ινών σε πραγματικά προσιτές τιμές, προκειμένου να επισπεύσουμε την υιοθέτηση της τεχνολογίας και να ικανοποιήσουμε τις σημερινές και μελλοντικές ψηφιακές ανάγκες των πελατών μας στη σύγχρονη εποχή. Η νέα μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ ύψους 19 εκατ. ευρώ θα επιτρέψει στην Epic να επιταχύνει την επέκταση του δικτύου και να μετασχηματίσει τις ευρυζωνικές υπηρεσίες στην Κύπρο» δήλωσε ο Θάνος Χρονόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Epic Ltd.

«Οι επενδύσεις για τη βελτίωση των ευρυζωνικών ταχυτήτων είναι απαραίτητες για την ανταγωνιστικότητα, τις επιχειρηματικές υπηρεσίες και την κοινωνική ζωή. Σε όλη την Ευρώπη, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω του COVID-19, η εργασία από το σπίτι και τα lockdowns έχουν καταστήσει επιτακτική την ανάγκη περαιτέρω αύξησης των επενδύσεων σε δίκτυα και αξιοποίησης της ψηφιακής καινοτομίας. Η πρώτη υποστήριξη που παρέχει η ΕΤΕπ στην Epic θα διασφαλίσει ότι η Κύπρος θα είναι καλύτερα συνδεδεμένη τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Martin Peronnet, Διευθύνων Σύμβουλος της Monaco Telecom, μητρικής εταιρείας της Epic Ltd.

Η νέα επένδυση θα συμβάλει επίσης στη βελτίωση της εξαιρετικά γρήγορης ευρυζωνικής πρόσβασης, η οποία επί του παρόντος υστερεί έναντι του μέσου όρου της ΕΕ.

“Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναγνωρίζει τη σημασία των μακροπρόθεσμων επενδύσεων της Epic για την Κύπρο στο πλαίσιο της οικονομίας της γνώσης, ώστε να ενισχυθεί η συνδεσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, και να επιτραπεί στα νοικοκυριά να επωφεληθούν από ευρυζωνικές υπηρεσίες επόμενης γενιάς. Η ΕΤΕπ βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να προσφέρει 19 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης στην Epic η οποία θα βελτιώσει την παραγωγικότητα της οικονομίας», είπε η Lilyana Pavlova, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ.

Η νέα επένδυση, που υποστηρίζεται από την ΕΤΕπ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, θα επιτρέψει στους πελάτες της Epic να έχουν πρόσβαση σε ταχύτητες 1 Gbps μεσώ του προγράμματος Fibre to the Home καθώς και καλύτερες ψηφιακές υπηρεσίες.

Αξιοποίηση της υποστήριξης της ΕΤΕπ για καινοτόμες επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες
Τα τελευταία πέντε χρόνια, η ΕΤΕπ έχει προσφέρει 11,7 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε τηλεπικοινωνιακά και ευρυζωνικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο.

Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίχθηκαν επενδύσεις από κορυφαίους φορείς τηλεπικοινωνιών όπως οι Deutsche Telekom, Telefonica, Iliad, Orange, Magyar Telecom και Eutelsat, καθώς και η κατασκευή υποβρυχίων καλωδίων επικοινωνίας στην Αφρική, η εγκατάσταση εθνικών ευρυζωνικών δικτύων και η ανάπτυξη υποδομών κινητής τηλεφωνίας 5G.


Πληροφορίες:
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) είναι το χρηματοδοτικό ίδρυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανήκει στα κράτη-μέλη της. Παρέχει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για υγιείς επενδύσεις προκειμένου να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων πολιτικής της ΕΕ.

Αποδεχόμαστε
Ασφαλείς αγορές με

ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

- στο σπίτι σου ή στο γραφείο -